Megnyitották az Európai Igazságügyi Portált

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 19. 09:33

Ünnepélyesen megnyitották az Európai Igazságügyi Portált, amely uniós szintű internetes felületen tartalmazza a tagállamok jogszabályait, igazságügyi hatóságait és nyilvántartásait.

Az EU-országok igazságügyi minisztereinek brüsszeli informális találkozójához kapcsolódó eseményen Viviane Reding igazságügyi EU-biztos jelenlétében indították útjára az új internetes szolgáltatást, amelynek felületét a tagállamok folyamatosan fejlesztik, töltik fel anyagokkal, frissítik.

 Az angolul "European e-Justice" nevű portál jelenleg 12 ezer oldal tartalmat tesz hozzáférhetővé az unió 22 hivatalos nyelvén. Könnyen kezelhető, hasznos tájékozódási forrás mindazoknak a polgároknak és gyakorló jogászoknak, akik az unión belüli, de "országhatárokon átnyúló" jogi kérdések iránt érdeklődnek. Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 9 millió európai polgár érintett ilyen jellegű jogi eljárásokban. A portálon nem csupán a jogszabályok tartalma, illetve a jogi ügyekhez kapcsolódó hivatalok, hatóságok lelhetők fel, hanem ügyvédek elérhetőségét is meg lehet találni.

 Az igazságügyi miniszterek brüsszeli kötetlen találkozóján - amelyen a magyar delegációt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vezette - elsősorban azt tekintették át, hogy a 2002-ben alapított Eurojust - az az uniós szerv, amely koordinálja a tagállamok határon átnyúló szervezett bűnözés elleni erőfeszítéseit - milyen szerepet tud betölteni az európai szintű nyomozási, illetve vádeljárási együttműködésben.