Sharp: 100 GB-os blu-ray lemez és egyéb újdonságok

forrás Prim Online, 2010. július 20. 16:44

A Sharp, illetve a Sharp Pioneerral közös vállalata, a Pioneer Digital Design and Manufacturing Corporation 3-rétegű, BDXL formátumú, akár 100 gigabájt kapacitású, írható blu-ray lemezt, és a BDXL formátumot támogató blu-ray lejátszó-felvevő készüléket készítettek a világon elsőként.

A Sharp július végén, Japánban dobja először piacra VR-100BR1 jelölésű, extra nagy kapacitású blu-ray lemezét, amely a BDXL formátumba sorolható. A világelső, háromrétegű, egyszer írható blu-ray lemez akár 12 órányi HD minőségű videó-anyag tárolására képes. A “hard-coat” (kemény bevonat) technológiával készült lemezek védenek a karcolásoktól és ujjlenyomatoktól is. A lemezek felülete nyomtatható.

Szinén július végén kerül a Japán elektrotechnikai áruházak piacára a Sharp és a Pioneer tavaly létrehozott közös vállalatának, a Pioneer Digital Design and Manufacturing Corporationnak fejlesztésében a Sharp Aquos BD-HDW700 és BD-HDW70 jelzésű blu-ray média felvevő-lejátszó készülékei, amelyek a BDXL formátumot is támogatják, segítségükkel három- (100GB) és négyrétegű (128GB) blu-ray lemezek is lejátszhatóak, illetve írhatóak.

A BDXL formátum, amely 3- és 4-rétegű blu-ray lemezeket jelöl mindenképpen új korszakot jelent a nagy kapacitású és hosszú távú tárolók korában. Az eddig rendelkezésre álló 2-rétegű blu-ray lemezek maximum 50 gigabájtnyi adat tárolására voltak képesek.