Letölthető a vadonatúj 3.6.8 - két nap után újból frissült a Firefox

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 24. 17:27

A Mozilla ismét a pluginek által okozott stabilitási problémákkal veszi fel a küzdelmet az újnál is újabb Firefox 3.6.8-cal.

Nem példa nélküli a Firefox gyors egymásutánban való frissítése, éppen a múltkori, 3.6.5-ös verziót követte szintén két nappal később a 3.6.6-os. Az ok akkor is ugyanaz volt, mint most, a böngésző stabilitásának növelése. Mindez, a most már másodszorra előforduló dupla frissítés változást jelez a Mozilla frissítési technikájában, ha csak nem azt feltételezzük, hogy egymás után kétszer is ugyanazt a hibát követik el. Úgy tűnik, az első verziót gyakorlatilag publikus RC változatként foghatjuk fel, és mintegy fenntartják maguknak a jogot, hogy igény esetén rögtön ráfrissítsenek.

Tény, hogy már sokszor kiderült, nem csak a böngészők esetében, hogy az úgynevezett laboratóriumi tesztelés, vagyis amikor saját, modellezett körülményekre épülő tesztekkel vizsgálják a szoftvereket. Egy-egy új verziót napok alatt milliók töltenek le és kezdenek azonnal használni, ami a fejlesztőkhöz visszaérkező  automatikus hibajelentéseken keresztül igen hamar rávilágít a gyenge pontokra. Esetünkben, vagyis a 22-én megjelenő 3.6.7-nél egyetlen egy, plugint érintő hiba, ezt javítja a friss verzió, melynek letöltése a hirtelen összeomlások elkerülése végett erősen ajánlott. A Firefox 3.6.8 egy 8,5 MB-os csomag formájában már le is tölthető.