Oracle-felmérés: európai pénzintézetek informatikai hiányosságokkal

Kovács Attila, 2010. július 27. 13:08

Az Oracle most nyilvánosságra hozott "Európai adatmegbízhatósági jelentés" című felmérése szerint az európai pénzintézetek magas beosztású üzleti és informatikai vezetői úgy vélik, hogy a döntéshozatal és a teljesítménymenedzsment során a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a kockázatkezelésre.

A jelentés kitért arra a kérdésre is, hogy az informatikai rendszerek mennyiben képesek megfelelni az egyre szigorúbb jogszabályi előírásoknak. A Vanson Bourne piackutató cég által elvégzett felmérés keretében európai pénzintézetek szakembereivel készítettek interjút; az üzleti területről 228, az informatikai területről pedig 222 szakember véleményét kérdezték meg.

Az informatikát érintő legfontosabb megállapítások. A jelenlegi informatikai rendszerek nem alkalmasak arra, hogy biztosítsák a pénzintézetnek azokat az információkat, amelyek segítségével azonnal reagálhatnának a külső körülmények változására. A válaszadóknak mindössze 26%-a nyilatkozott úgy, hogy szerinte a pénzintézet informatikai rendszere képes a tárolt adatok alapján valamennyi szervezeti egységre kiterjedő, teljes körű kockázatelemzésre. Ezzel szemben a megkérdezettek 64%-a, azaz közel kétharmada úgy véli, hogy az informatikai részleg nem képes a pénzintézetről átfogó elemzést készíteni. Így például a vizsgálatban részt vevő bankoknak mindössze 32%-a állította, hogy probléma nélkül hozzáfér kulcsfontosságú adatokhoz (pl. az üzletfelekkel kapcsolatos információkhoz). Az európai  bankszektor válaszadóinak döntő többségénél (85%-nál) nem történt meg a teljesítménymenedzsment-rendszerek és a kockázatelemzési rendszerek teljes integrációja. Ráadásul a felmérésben részt vevő bankok felének esetében a résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek meggyőződve az üzletfelekkel, illetve a kockázatokkal kapcsolatos adataik pontosságáról.

További információ