Új, olcsóbb Kindle könyvolvasó

Milkovits Gábor, 2010. július 29. 18:15

Az Amazon új verziót mutatott be népszerű Kindle elektronikus könyvolvasójából, amely mobil 3G nélkül akár már 139 dollárért megvásárolható lesz.

Az új Kindle 21 százalékkal kisebb és 15 százalékkal könnyebb, mint elődje, változatlanul 6 colos monokróm e-ink kijelzője pedig 50 százalékkal kontrasztosabb lett. A készülék emellett 20 százalékkal gyorsabban tölti be az új könyvoldalakat, memóriája a duplájára nőtt, vagyis 3500 e-könyvet tud egyszerre tárolni, akkuideje pedig eléri az egy hónapot. A sztenderd (WiFi+3G) modell 189 dollárba kerül majd, ahogyan június közepe óta a most kapható verzió is. Az Amazon azonban forgalomba hoz egy csak WiFi hálózati kapcsolattal ellátott Kindle-t is, amelynek igen vonzó, csupán 139 dolláros ára lesz.

A Kindle egy ideje Magyarországon is kapható, azt azonban nem tudni, hogy az új készülékek mikor érkeznek hazánkba: az amerikai és brit premier valamikor augusztusra várható. Több elemző úgy véli, hogy az iPad és más mini tabletek konkurenciája miatt a Kindle veszíteni fog népszerűségéből, főleg mivel ez utóbbi készülékek is alkalmasak az e-könyvek olvasására, sőt, azok is olvashatók rajtuk, amelyeket az Amazontól vásárolnak. Jeff Bezos Amazon-főnök azonban nem fél a konkurenciától, szerinte ugyanis a tabletek képernyője nem alkalmas arra, hogy hosszabb szöveget kényelmesen olvasson rajta az ember, a színes képi és videóillusztrációkkal pedig „úgysem lehet Hemingwayt felturbózni”.