Várakozások felett teljesített a Motorola

Milkovits Gábor, 2010. július 30. 07:26

A Motorola második negyedévi eredménye felülmúlta a Wall Street várakozásait, igaz, a pozitív csalódást nem a készülékgyártó, hanem a hálózati üzletág okozta.

A hosszú éveken át veszteséges, amerikai székhelyű mobiltelefon-gyártó összesen 2,64 milliárd dollár bevételre tett szert az év második három hónapjában, amiből 1,7 milliárd volt a készülékgyártó üzletág bevétele, összhangban az elemzői várakozásokkal. A hálózati eszközök értékesítése volt az, ami meghaladta a korábbi prognózisokat, a várt 900 millió helyett ugyanis 940 millió dollárt sikerült az ágazatnak kitermelnie. Csakhogy ez már nem túl sokat számít a Motorola jövője szempontjából, mivel a vállalat ezt a felét hamarosan eladja a Nokia Siemens-nek. A cég adózás előtti nyeresége 162 millió dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 26 millióval.

Várakozások ide vagy oda, összességében elmondható, hogy a Motorola jó lóra tett, amikor a Google Android készülékektől várta a cég megmenekülését. Legalábbis egyelőre így tűnik, hiszen a cég negyedévben eladott 8,3 millió mobiljából 2,69 millió volt ilyen készülék, konkrétan Droid. A nemrég piacra dobott Droid X szintén nagy sikernek ígérkezik, csak nehogy ugyanabba a hibába essen a gyártó, mint annak idején a Razr-rel, amikor egyetlen sikeres készülékre tette föl a cég jövőjét és később nem tudott megújulni.