15 percre tolta ki a határt a YouTube

Milkovits Gábor, 2010. július 30. 07:43

A Google YouTube blogjában bejelentette, hogy mostantól maximum 10 perc helyett 15 perces videókat is feltölthetnek az oldalra a felhasználók.

Az időkorlát kitolása a felhasználók legfőbb kívánsága volt egy jó ideje, azonban komoly infrastuktúra-bővítést igényelt. Márciusban ugyanis a Google arról számolt be, hogy percenként 24 órányi mozgóképet töltenek fel a felhasználók a videómegosztó oldalra, miközben alig 3 évvel ezelőtt ez a mennyiség még csak 6 óra volt. A 2005-ös induláskor bármilyen hosszúságú videókat fel lehetett tölteni a YouTube-ra, ezt azonban sokan kihasználták és teljes filmeket helyeztek el a portálon úgy, hogy nem fizettek szerzői jogdíjat. Az üzemeltetők ennek megfékezésére találták ki a videónként 10 perces időbeli korlátot, ugyanakkor továbbra is lehetővé tették hosszabb videók feltöltését azok számára, akik különleges, részletesebb regisztrációt követelő fiókkal rendelkeznek.

Az új funkció népszerűsítésére a YouTube egy külön kategóriát hozott létre, Andy Warhol híres mondása nyomán „15 minutes of fame” („15 perc hírnév”) elnevezéssel. A felhasználók a "yt15minutes" címkével ellátva tölthetnek fel ide videókat.