Egy hónapot késhet a Nokia N8

Milkovits Gábor, 2010. július 31. 12:38

Az Electronista hírblog értesülése szerint csak szeptember 25-én kerül forgalomba a Nokia új csúcstelefonja, az N8, elsősorban azért, mert a finn gyártó csiszolni kénytelen a sokak szerint elég halványra sikeredett új Symbian szoftveren.

A Nokia korábban augusztus végére ígérte a mobilt és a premierre szinte egész Európában egy időben került volna sor. Most viszont úgy tudni, hogy csak szeptember végén, és első körben csak néhány piacon, például Olaszországban, Oroszországban, illetve Kínában kerül a boltokba a készülék. A nagyjából nettó 370 euróba kerülő, kapacitív multitouch OLED érintőkijelzős N8 végre valóban az iPhone és az Android mobilok méltó versenytársa lehetne a piacon, ráadásul olyan extrákkal is rendelkezik, mint a kép-, videó- és dokumentum-szerkesztő, a HDMI kimenet, a HD-videófelvevős 12 megapixeles kamera, valamint a színes alumínium-ház. A hírforrások szerint azonban az okostelefon lelkét adó új Symbian^3 operációs rendszer még mindig nincs teljesen kész, és ebből adódik a csúszás. Állítólag novemberben egy komolyabb szoftverfrissítésre kerül majd sor, ami a Webkit böngésző újabb verzióját, DivX-támogatást, valamint a rendszer gördülékenyebb működését biztosító módosításokat fog tartalmazni. A hírforrások szerint a szélesebb körű forgalmazásra is csak majd ezt követően fog sor kerülni.

A Nokia számára igen fontos lenne, hogy mielőbb áttörést érjen el a megújult Symbian platformmal és a hozzá gyártott telefonokkal. A praktikus, gyors és könnyen kezelhető Google Android ugyanis már most számtalan vonzó alkalmazással tudja egyre népszerűbbé tenni magát, de a folyamatos csúszások miatt még az is előfordulhat, hogy az év végére várható Windows Phone 7 mobilok is beelőzik a Nokiát.