iPad-en gyakorolnak a brit tüzérek

Milkovits Gábor, 2010. július 31. 12:40

A brit Royal School of Artillery tüzériskolában a hagyományos „tábla+kréta” mellett az Apple iPad mini-táblagépe is segíti a leendő tüzéreket abban, hogy elsajátítsák az ágyúk kezelésének fortélyait.

A tanulást segítő programot az iskola tanárai írták az iPad-re. A szoftver olyan kétoldalú kommunikációt szimulál, amilyen a harctéren is előfordul, amikor a tűzvonalban lévő csapatok tüzérségi támogatást kérnek. Ilyenkor kulcsfontosságú a minél gyorsabb és ugyanakkor minél pontosabb információcsere, a program pedig éppen a szakzsargon elsajátításában segít úgy, hogy a tapasztalatok szerint jóval gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábban alkalmazott, száraz tantermi előadások. Az iPad-es oktatás érezhetően lerövidítheti a kurzust, ami fontos szempont lehet akkor, amikor az afganisztáni misszió miatt sürgősen szükség van a kiképzett tüzérekre.

Rich Gill őrnagy, kiképzőtiszt a BBC-nek elmondta, hogy nem azért esett a választásuk az iPad-re, hogy a katonák menőzzenek vele, egész egyszerűen a döntés pillanatában ez volt a feladatra legalkalmasabbnak látszó készülék, mivel a fő szempont az ultra-hordozhatóság, illetve a könnyű kezelhetőség volt.