Adatok szivárogtak ki az AMD Ontario teljesítményéről

Milkovits Gábor, 2010. július 31. 18:06

A német Hardware Infos internetes szaklapnak sikerült néhány érdekes és ígéretes információt szereznie az AMD első Fusion technológiájú integrált netbook-processzoráról, az Ontarióról.

Az oldal értesülése szerint a Bobcat architektúrára épülő központi egységet és a DirectX 11-es Cedar integrált grafikus magot tartalmazó Ontario 3,047 GIPS teljesítményre, illetve 1,351 gigaflop lebegőpontos teljesítményre képes, ami azt jelenti, hogy majdnem kétszer olyan hatékony, mint a konkurens Intel Atom D510. Igaz, az Atom lapka csak 13 wattot fogyaszt, míg az Ontario APU 18-at, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az utóbbi kimagasló előnyét a grafikus teljesítmény terén. Az összehasonlító tesztben szereplő AMD Athlon II X2 250u CPU ugyan 15 százalékkal jobban teljesített az Ontario-nál, azonban alapjáraton, azaz grafikus csip nélkül 25 wattra van szüksége.

Az AMD talán már az ősszel szállítja a számítógépgyártóknak az első Ontario APU lapkákat, amelyekkel kapcsolatban korábban azt ígérte a gyártó, hogy a „rendes” processzorok teljesítményének 90 százalékát nyújtják 50 százaléknyi felületen, és jóval kisebb energiafelhasználással. Az eredeti tervek szerint egyébként 2009 végén érkeztek volna az „Atom-gyilkos” lapkák, de talán még jövőre sem lesz túl késő, hiszen a netbook-piac továbbra is virágzik, a mini-tabletek pedig még csak most kezdenek felfutni.