Megtorpant a PC piac júliusban

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 11. 10:10

A JP Morgan elemzése szerint jelentősen visszaestek a globális PC-eladások az elmúlt hónapban, amelynek hatására a cég egyebek mellett csökkentette az Intel-re vonatkozó eladási és bevételi prognózisát.

Christopher Danely, a társaság elemzője közleményében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a számítógép-eladási mutatók „lezuhantak egy sziklaszirtről” júliusban. A szakember tajvani beszállítókra hivatkozik, akik a korábbinál jóval kevesebb megrendelést kaptak az olyan cégektől, mint az Acer, a HP vagy a Lenovo. Elsősorban a noteszgépek iránti kereslet csökkent Európában, Amerikában és Kínában, ami azért aggasztó, mert éppen ez a szegmens számít a PC-ipar húzóágazatának. A Morgan egyelőre nem állítja, hogy a megtorpanás a teljes iparágat érinti-e, mindenesetre a felső kategóriás termékek még a 2009-es válságos időszakban is viszonylag jól fogytak. Danely óvatos azzal kapcsolatban is, hogy a váratlan negatív tendencia mennyire tekinthető átmenetinek, amikor korábban folyamatos növekedést jósoltak a PC-piacon a 2010-es évre.

A visszaesés rövid távon jól jöhet a vásárlóknak, hiszen a túlkínálat nyilvánvalóan árcsökkenést eredményezhet. Maguk a gyártók egyelőre nem közöltek adatokat júliusi forgalmukkal kapcsolatban, ez a negyedév vége előtt hivatalosan nem is várható.