India is lezárhatja a Blackberry üzenő szolgáltatást, a RIM már engedett Szaúd-Arábiának

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 12. 09:52

Szaúd-Arábia után India is azt fontolgatja, hogy ideiglenesen lezárja a Blackberry okostelefonos üzenetküldő szolgáltatást az országban, főleg, miután Szaúd-Arábiának sikerült ezáltal kicsikarnia a RIM-től a szükséges kódok átadását.

A szaúdiak egy hete tiltották le a Blackberry Mesenger-t, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Az egész probléma abból ered, hogy a Blackberry üzenő szolgáltatása a versenytársakétól eltérő, egyedi módon nem csupán a helyi szolgáltató hálózatán bonyolódik, hanem Research In Motion saját, biztonságos kanadai, brit és egyéb hálózatain. Ily módon a kódolt üzenetekhez a helyi szolgáltatók és hatóságok nem férhetnek hozzá, ami különböző okok miatt zavarja az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Kuvait és India kormányzatát. Az Emirátusokban még tavaly október elején zárták le a Blackberry üzenetküldő, e-mail és böngésző szolgáltatásait, a szaúdiak pedig a múlt hét elején szánták el magukat a lépésre. A RIM tegnap, engedve a nyomásnak, bejelentette, hogy átadja az ottani Blackberry Messenger titkosított üzenetek dekódolásához szükséges PIN kódokat a szaúd-arábiai távközlési hatóságnak. Az országban összesen közel 700 ezren használják a Blackberry Messenger-t

Az öböl menti arab országok ugyan a biztonságra hivatkoznak, és valóban ez is szempont lehet a feszült politikai helyzetben lévő térségben, azonban a lépéseknek más mozgatórugói is vannak. A nyugati országokkal ellentétben ugyanis, ahol főként üzletemberek használják a RIM szolgáltatását, a szigorú iszlám törvények által irányított államokban a vonzerőt éppen a titkosság jelenti. Az ellenkező neműek közötti nem-hivatalos kommunikáció ugyanis tilos, így a titkosított üzenetküldő ideális megoldás lehet a társkeresésre. Indiát leginkább az motiválhatja, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országban és a szomszédos Pakisztánban tevékenykedő iszlámista terroristák kommunikációját.