Videótelefonálás Androidon

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 12. 10:10

A Google csütörtökön rendkívüli bejelentésre készül, amelyen sajtóértesülések szerint videótelefonálást lehetővé tevő szoftverfrissítést ad ki az Android mobilplatformhoz.

A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan, mindenesetre elemzők régóta számítanak rá, hogy a Mountain View-i cég válaszolni fog az Apple iPhone-os FaceTime megoldására. Az Android mobilokon egyelőre csak az olyan külsős alkalmazások telepítésével lehet videótelefonálni, mint a Fring és a Qik, ezek azonban vagy adott IM szolgáltatáshoz kötődnek, vagy pedig fizetősek.

A Google számára azért is fontos lenne az újítás, mert a gyártók éppen a beágyazott funkció hiánya miatt, nemigen építenek második kamerát Android mobiljaikba, márpedig ez versenyhátrányt okozhat a készülékeknek a piacon. Kivétel a Sprint által Amerikában forgalmazott HTC Evo 4G, amelyből éppen ezért sok példányt ingyenesen kiosztott a külsős fejlesztők között a Google májusi konferenciáján, hogy ezzel is előmozdítsa a videótelefonos alkalmazások elterjesztését az Android platformon. Részleteket nyilvánvalóan a csütörtöki sajtótájékoztató után lehet majd tudni.