Hasznos Firefox-kiegészítő a biztonságos kereséshez

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 13. 08:08

A ZScaler nevű biztonsági cég egy olyan hasznos kiegészítőt adott ki a Firefox böngészőhöz, amely megakadályozza, hogy vírusos weboldalak linkjei jelenjenek meg a keresők találatai között.

Az eszköz rendkívül egyszerűen működik: amikor valaki beírja a kulcsszavakat a Google, Bing vagy a Yahoo keresőkbe, a böngésző úgy továbbítja a kérést, hogy eközben elrejti az ilyenkor egyébként a sor elejére kerülő keresőnevet (pl. http://www.google.com). Ez azért működik, mert a hackerek keresőkre optimalizált, fertőzött oldalakra mutató linkjei éppen ezeket sorkezdeteket figyelve szoktak aktivizálódni, és megjelenni a gépen a találatok között. Mivel egyes oldalak máshogy néznek ki akkor, ha keresőből jut oda az ember, a biztonságosnak ítélt portálok esetében ki lehet kapcsolni a szolgáltatást, hogy ne korlátozza a böngészési élményt.

Az alkalmazás mindenképpen hasznosnak bizonyulhat. A Barracuda Labs friss biztonsági beszámolója szerint például a hackerek egyre gyakrabban folyamodnak a fent leírt taktikához, így a keresési találatok elején igen nagy százalékban találhatók vírusos oldalakra vezető linkek. A Firefox-kiegészítőt a http://research.zscaler.com/2010/07/new-firefox-add-on-to-protect-against.html címről lehet letölteni.