Micron SSD 6 Gb/s-os SATA interfésszel

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 13. 09:48

A Micron egy olyan flash SSD meghajtót dob piacra, amely 6 gigabit/s-os SATA interfésszel rendelkezik és az átlagos hasonló eszközöknél akár 15-ször nagyobb írási sebességre képes.

A Micron RealSSD P300 a gyártó állítása szerint jelenleg a leggyorsabb flash SSD a világon a maga 360 MB/s-os adatolvasási és 275 MB/s-os –írási sebességével. A szerverekbe és adatfeldolgozó központokba szánt termék Dean Klein Micron-alelnök szerint egyes esetekben akár 12 összekapcsolt merevlemez munkáját is képes egyedül elvégezni. Igen fontos szempont volt a terméknél a tartósság: a szupergyors, szabvány 2,5” flash SSD öt éven keresztül képes minden nap 1,9 terabájt adatot feldolgozni.

A Micron az árakról egyelőre diszkréten hallgat, de a fenti adatok mellett az is sokat sejttet, hogy a meghajtó szupertartós, 34 nanométeres, egyszintű cellás (SLC) NAND flash modulokat tartalmaz. A fogyasztói piacra szánt flash SSD-knél a többszintű cellás modulokat szokták alkalmazni, amelyek jóval nagyobb mennyiségű adatot tudnak tárolni, ezáltal téve olcsóbbá a termékeket, viszont lassúbbak és nem is olyan megbízhatóak, mint drágább társaik. A Micron RealSSD P300 mindenesetre 50, 100 és 200 GB-os verziókban lesz kapható rövidesen az Egyesült Államokban.