Nem fut majd az XP-n az IE9

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 13. 22:12

A Microsoft szeptember 15-én adja ki az Internet Explorer böngésző 9-es verziójának első nyilvános béta tesztváltozatát, amely azonban nem fut majd az XP rendszereken, annak ellenére, hogy a Microsoft nemrég ismét kitolta az SP3 terméktámogatását.

Hiába támogatja most már 2014-ig az XP SP3-at a Microsoft, az IE9-cel úgy tűnik, hogy frissítésre szeretné ösztönözni a felhasználói tábort. Ami valahol logikus is, hiszen az a rengeteg vállalat és intézmény, amelyek még mindig ragaszkodnak az XP-hez, igen gyakran még az IE6-ot futtatják rendszereiken, azaz nemigen érdekli őket az új böngésző. Szép számmal vannak azonban a mezei felhasználók között is olyanok, akiknek amúgy nem kéne az új operációs rendszer, a gyorsabb, biztonságosabb és sokoldalúbb böngészés lehetősége viszont esetleg frissítésre késztetheti őket. Legalábbis így gondolkodhat a Microsoft, és valóban reális kiindulópont, hogy végre búcsút mondjunk egy 10 éves szoftvernek. Más kérdés, hogy az Explorer ma már korántsem az egyetlen böngésző a piacon, úgyhogy az XP-sek a jövőben sem maradnak (egy darabig még) frissülő böngészőprogram nélkül.

Az IE9-be a vadonatúj Chakra JavaScript-motor került, amelynek teljesítménye végre a versenytársakéval vetekszik. A szoftver emellett támogatja a HTML 5 szabványt és a grafikus megjelenítést is képes hardveresen gyorsítani a Windows API-k segítéségével. A végleges változat megjelenését jövő év közepére várják.