Első ízben indult büntetőeljárás internetkalózkodás miatt Ukrajnában

MTI Sajtóadatbank, 2010. augusztus 16. 09:21

A szerzői jogok megsértése miatt indítottak büntetőeljárást az ukrán hatóságok egy Luhanszk megyei lakos ellen, aki zeneszámok, filmek, számítógépes programok és játékok ezreinek kalózmásolatait kínálta letöltésre internetes fájlmegosztó oldalakon.

Szergej Csubar ezredes, a Luhanszk megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni részlegének helyettes vezetője a sajtónak elmondta, hogy az eljárás alá vont internetes kalóz haszonszerzés céljából több honlapot hozott létre, lehetővé téve az ezekre látogató felhasználók számára fájlok letöltését a rapidshare, depositfile, letitbit és más hasonló fájlcserélő szerverekről. Mint közölte, a lefülelt személy a rendszert a lakásáról működtette adta hírül a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

 A jelentés szerint a nyomozás megállapította, hogy a gyanúsított a honlapjain mintegy háromezer zenei albumot és filmet, legalább ennyi számítógépes programot és játékot, valamint egyéb szerzői jogi védelem alá eső szellemi terméket kínált letöltésre. Ezenkívül lehetővé tette az oldalakat felkeresők számára több mint kétezer mozi- és pornófilm online megtekintését a net.ua domomainen.

 Csubar azt is elmondta, hogy Ukrajnában első ízben indult büntetőeljárás szerzői jogok hasonló módon történt megsértése miatt. Megjegyezte, hogy a kollégái hatalmas munkát végeztek, hogy megfelelően dokumentálhassák az internetes bűncselekményt.

 A rendőrtiszt szerint a luhanszki nyomozók felvették a kapcsolatot az illegálisan terjesztett termékek szerzői jogainak tulajdonosaival. A külföldi szakemberek számításai szerint az ukrán internetes kalóz, aki tavaly ősztől folytatta törvénytelen cselekedeteit, viszonylag nem nagy, mindössze 26 ezer hrivnya (kb. 700 ezer Ft) értékű kárt okozott az érintett cégeknek.