A Street View szabályozására készül a német kormány

MTI Sajtóadatbank, 2010. augusztus 19. 08:17

A német kormány az interneten terjesztett földrajzi adatok használatának átfogó szabályozására készül - hangzott el a kabinet szerdai ülése után.

A határozat értelmében a kormány ősszel vitára bocsátja az erre vonatkozó szabályozás sarkalatos pontjait. Az alapelv az interneten közzétett felvételekhez kapcsolódó személyes adatok védelme lesz. A terv szerint szeptember 20-án kezdődnek a kérdésről tárgyalások a kormány illetékesei és szakemberek között.

 A kérdés azért került a német belpolitika homlokterébe, mert a Google Street View szolgáltatása még az év vége előtt megkezdi a húsz legnagyobb német város utcáinak, épületeinek "pásztázását". Magánszemélyek és több tartomány hevesen tiltakozik a terv ellen. A berzenkedés hatására a parlament felsőháza, a Bundesrat felszólította a kormányt: teremtse meg annak jogi feltételeit, hogy az emberek arca és a gépjárművek rendszáma ne legyen felismerhető az internetre fölkerülő képsorokon.

 A Street View szolgáltatás már több európai országban működik (tavasszal Budapest utcáin is feltűntek a tetejükön panorámakamerával felszerelt gépkocsik), különösebb ellenvetés nélkül. Németországban azonban, ahol a személyes adatok és személyiségi jogok védelme kiemelt fontosságú téma, nagy vihart kavart a tervezett bevezetés. Ennek hatására a Google a hét elején külön internetes címet hozott létre; ezen mindazok kérhetik arcuk, lakóhelyük, gépkocsi rendszámuk kisatírozását, akik nem kérnek a világháló nyilvánosságából. Kedden annyian akartak belépni a megadott címre, hogy a szolgáltató szerver többször lefagyott.

 A Google szolgáltatásának korlátozása végett viszont a kormány nem szándékozik külön törvényt hozni.