Processzormag-szaporítás alaplappal

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 21. 17:52

Annak, aki szeret egy kicsit tuningolgatni, próbálgatni a vasat, érdemes egy pillantást vetnie az Asrock UCC alaplapjára, mely az AMD CPU-k rejtett lehetőségeit segít elővarázsolni: ha a processzor engedi, akkor a két-három magból négyet, a négyből hatot csinálhatunk.

A belépőszintű alaplapokon nem szokásos high-end tuning elemeket elhelyezni, hiszen az egyéb alkatrészek úgysem támogatják a hiper sebesség tartományokat. Az Asrock N68C-S sem a legfrissebb elemekre épít, mégis érdekes, mert támogatja az AMD processzorok rejtett magjainak az aktiválását. Amióta az X2/X3 vagy X4 processzorok megjelentek, azóta tartja lázban az AMD rajongókatokat, hogy a processzorok valójában egy nagyobb, több magos változat butított kiadásai. Azaz, ha az X4 nem hozza az elvárásokat az AMD gyártósora végén, akkor egy-két mag lezárásával X2 vagy X3 processzorként kerül a boltokba. A lezárt mag azonban újra aktiválható, például az Asrock UCC alaplapjaiban. A megoldás persze két eredményt hozhat: vagy sikerül, vagy nem. Az Asrock N68C-S alaplapjában viszont az a jó, hogy ezért a kísérletért nem kell felárat fizetnünk, a lap ára a belépő szintű alaplapokéval megegyezik. De hogyan is működik ez?

Az UCC technológia a végtelenségig egyszerű. A BIOS-ban kapcsoljunk át UCC (Unlock CPU Cores) módba és akár 100 százalékkal is többet hozhatunk ki az AMD processzorunkból. Az AMD X2 vagy X3 négymagossá, az X4 pedig hatmagossá válik, ha szerencsénk van. Csak egy széljegyzet, UCC módban például a CPU-Z lehet, hogy nem tudja beazonosítani a processzort, attól függetlenül az működni fog. Az Asrock saját tesztjei szerint a gyorsulás akár kétszeres is lehet. Ezt kezeljük azonban némi fenntartással, de egy kis hétvégi játéknak az ilyen fajta CPU upgrade jó lehet. És ki tudja, talán be is válik, kinek-kinek a szerencséjétől (és persze a processzorától) függően. Az Asrock N68C-S UCC alaplap a X2-eseket tudja transzformálni (X3 és X4 processzorokat nem kezeli), elfogadja a Phenom, Phenom64 és Sempron-okat is. Memóriából sem válogatós, DDR2 és DDR3 is jó neki. A SATA-II merevlemezeket RAID módban is támogatja, alaplapi VGA is van rajta. Tehát, ha egy régebbi gépet építünk át, akkor költséghatékony megoldás lehet, mert nem kell egyszerre processzort és memóriát is cserélnünk, viszont ha X2-önk van, akkor jöhet a próbálgatás…