Egységes GSM/UMTS/LTE hálózat épül Magyarországon

forrás Prim Online, 2010. augusztus 23. 20:26

A Telenor Magyarország és a ZTE magyarországi GSM/UMTS/LTE hálózat kiépítésére vonatkozó szerződést kötöttek.

A listaáron mintegy 200 millió euró értékű szerződés révén a Telenor Magyarország egy, a XXI. századi elvárásokat kielégítő, korszerű hálózattal fog rendelkezni. A ZTE által kínált technológiával nincs szükség jövőbeni infrastruktúra-frissítésre, így a szolgáltató rugalmasan vezethet be új szolgáltatásokat és később zökkenőmentesen állhat át az LTE technológiára.

A szerződés 2015-ig szól. A projekt első szakasza, a hálózat elemeinek cseréje két éven belül lezajlik. Mivel az új hálózat már LTE-képes lesz, az új technológia bevezetése a külső körülményeken – például a hazai gazdasági és hatósági környezet változásán – fog múlni.

A növekvő ügyféligények kielégítéshez egyre magasabb sebességre van szükség. A mobilinternetes ügyfelek a 100 Mbps névleges letöltési sebességű LTE technológiával valamivel több mint 6 perc alatt tölthetnek le egy átlagos méretű (4,7 GB) filmet – tehát gyorsabban, mint a legtöbb vezetékes hálózaton. Mivel az internetet a letöltés mellett mind gyakrabban használják tartalommegosztásra is, a feltöltési sebesség is egyre fontosabb szempont. 50 Mbps-os névleges feltöltési sebessége e célra is alkalmassá teszi az LTE szolgáltatást.

A ZTE a következő öt évben rádiós és alapinfrastruktúrát szállít majd a Telenor számára – köztük az iparágvezető End-to-End és Uni-RAN megoldásaokat. A ZTE végzi a GSM/UMTS/LTE hálózat kiépítését, bővítését és üzemeltetését és több mint 6000 állomás, többek között az LTE eNodeB állomások telepítését Magyarország egész területén. SDR-alapú (software-defined radio) megoldásával segít a Telenor Magyarországnak kialakítani a többnormás és többsávos vezeték nélküli szolgáltatásokat is támogató, egységes 2G/3G/LTE alaphálózatot.