Letölthető a Firefox 4 harmadik bétája

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 24. 06:44

A Mozilla a kiadta a következő generációs Firefox 4 böngésző harmadik nyilvános tesztváltozatát, amely stabilabb elődeinél és több újdonságot is felvonultat a végleges szoftverből.

A harmadik bétából a Mozilla alapbeállításként teljesen száműzte a hagyományos szöveges menüket, illetve az új kezelőfelület más-más részeibe helyezte át őket. Ha azonban szeretnénk, az „Alt” billentyű megnyomásával automatikusan előhívhatjuk a könyvjelzőket és más megszokott menüpontokat. A sebesség terén a Javascript motor még gyorsabb lett, teljesebb lett a HTML5 és egyéb új szabványok támogatása, emellett pedig megbízhatóbban működik az a funkció, amely a GPU teljesítményét is felhasználja a grafikus elemek, például a szöveg megjelenítéséhez. Ez a korábbi Firefox 4 bétáknál többször is a szoftver összeomlását okozta, most azonban állítólag stabilabb lett, habár még mindig nincs teljesen kész, ezért nem is szerepel az alapbeállításban. A funkciók terén érdemes megemlíteni, hogy a Firefox 4 béta 3-ban könnyebb lett a böngészőlapok/fülek közötti navigáció. Ha például beírjuk egy már megnyitott lap címének első betűit a címsorba, a böngésző automatikusan arra a lapra ugrik, így elkerülve, hogy kétszer megnyissuk ugyanazt a weboldalt. Ezen kívül lehetőség van arra is, hogy több lapot egyszerre átcsoportosítsunk egy új ablakba, leegyszerűsítve az oldalak rendezését.

A Firefox 4 fő újításai a mostani 3-as verzióhoz képest a HTML5 szabvány integrálása, az új és gyorsabb Javascript motor, a megújult kezelőfelület, valamint a Windows Vista és Windows 7 Aero Glass grafikus felületének közvetlen támogatása. A végleges verzió a mostani menetrend szerint novemberben érkezik, addig pedig valószínűleg még egy nyilvános béta tesztváltozatot kiadnak majd. A Firefox 4 beta 3 innen tölthető le, egyelőre angol nyelvű verzióban.