Philadelphia megadóztatja a bloggereket

Genda Csongor Zoltán, 2010. augusztus 24. 17:23

Az amerikai nagyváros, Philadelphia vezetése úgy döntött, hogy bizonyos esetekben adóval sújtják a helyi online naplóírókat - adta hírül a DailyTech.

Kicsit erőltetettnek tűnik a bloggerek megadóztatása, de a városatyák úgy gondolják, hogy ha ebből jövedelme származik a szerzőnek, akkor annak egy részét (vagy még többet is, mint az összbevétel) mindenképpen be kell hogy fizetnie a város kasszájába. Az új rendelet szerint azokra vonatkozik az adókötelezettség, akik hirdetéseket helyeznek el oldalukon, és a kattintásokból anyagi haszonra tesznek szert. Az önkormányzat ezt kereskedelmi projektként kezeli, és mint ilyen megköveteli az illeték befizetését, ami lehet egy egyszeri 300 dolláros összeg vagy évi 50 dollár. Philadelphia azonban nincs tekintettel az online naplóból származó nyereség mértékére, ezért az olyanoknak is fizetniük kell, akik az elmúlt egynéhány évben csupán pár dollárt kerestek az oldal üzemeltetésével.

Az adóhivatal illetékesei kijelentették, hogy komolyan veszik az új rendeletet, és be fogják hajtani az illetéket minden olyan bloggertől, akik pénzt keresnek oldalukkal.