15 éves a Windows 95

Genda Csongor Zoltán, 2010. augusztus 24. 18:00

A Microsoft 15 évvel ezelőtt ezen a napon indította útjára forradalmi újításnak számító operációs rendszerét, a Windows 95-öt.

1995. augusztus 24. A híradásokban mindenhol csak az új Microsoft-termékről lehet hallani, ami mérföldkőnek számít nem csupán a fejlesztő cég, hanem a számítástechnika történetében is, hiszen a szoftver új alapokra helyezte a PC-kezelést. Ez volt az első 32 bites GUI-vezérlésen alapuló operációs rendszer, amely messze felülmúlta az azelőtti, DOS-ra grafikus elemeket építő kezdetleges MS-szoftvert. A Windows 95 meglenése napján az amerikai üzletek pontban éjfélkor nyitottak, s megkezdődött a szoftver értékesítése, s röviddel a premier után eladási rekordokról számolt be a redmondi vállalat. A grafikus felületen kívül azonban egyéb újdonságokkal is szolgált a Win95 elődjéhez képest, így például ez már rendelkezett Plug and Play  képességgel is, ami az új hardware-ek telepítését könnyítette meg.

Egy évvel később megjelent a Windows 95b, s ettől kezdve az Internet Explorer 3 is alapelemévé vált az operációs rendszernek. A Microsoft 2001 augusztusában állította le a szoftver támogatását, ám a statisztikai adatok szerint még mindig vannak olyan felhasználók, akik számítógépére Win95 van telepítve.