Két új középkategóriás Sony DSLR: A560 és A580

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 24. 20:12

Full HD videóval és tágabb érzékenységgel érkezik a Sony két új tükörreflexese, az Alpha A560 és A580.

Mindkét készülék szíve az újgenerációs Exmor APS HD CMOS Sensor. A szenzor a BIONZ képalkotó processzorral együtt nagysebességű, folyamatos sorozatfelvételt és a kompozíciós, képkezelési lehetőségek széles palettáját kínálja. Az A580 és az A560 akár 7 kép/mp sorozatfelvételi sebességre képes “Speed Priority Continuous Advance” módban. A népszerű Quick AF Live View rendszert is tökéletesítették. Az DSLR-A580 és az A560 kompatibilisek a már több mint 30-féle A-bajonettes Sony illetve Carl Zeiss objektívekkel, a SteadyShot INSIDE szolgáltatás mellett. Ez utóbbi, a vázba integrált képstabilizációs szenzor akár 4 expozíciós lépésben csökkenti a rázkódás okozta bemozdulásokat főleg kézből történő fotózáskor esetén.

Full HD videorögzítés
Az A580 és az A560 készülékek is képesek Full HD videofelvételekre. A különálló “Movie” gomb megnyomásával HD felbontású videók illetve sztereó hangzás rögzíthető, akár AVCHD 1080i vagy a “web-barát” MP4 formátumban. A mind a méretét, mind a felbontását tekintve nagy Exmor APS HD CMOS szenzor teszi lehetővé a HD filmfelvételt gyönyörű, elmosódott háttérrel (“bokeh” effekt).

Kényelmes komponálás és képellenőrzés
A gépet akár a fej fölé, akár bokamagasságban tartva kényelmesen komponálhatjuk meg a felvételt a 7,5 cm-es (3.0") Xtra Fine LCD fényes, magas kontrasztú, részlet- és színgazdag kijelző segítségével. További fejlesztésként a “Focus Check Live View” mód áll rendelkezésre akkor, amikor a legfinomabb részleteket is ellenőrizni kell. Ilyenkor a fő szenzor valósidejű képet jelenít meg az LCD kijelzőn, ahol bármely részlet kinagyítható, így beállítható a legpontosabb manuális fókusz is. A “Contrast AF” módot a “Live View” módban lehet aktiválni. A magas kontrasztú optikai kereső a teljes kép 95%-át fedi le. Mindkét fényképezőgép funkciói között megtalálható a 3D Sweep Panorama, amellyel a fotós részletgazdag, extraszéles panorámaképet készíthet, a 3D panorámaképek pedig a kompatibilis 3D televíziók segítségével jeleníthetők meg. Az Auto HDR az előző generációs α modellekhez képest többre képes. Három, egymást követő sorozatfelvétel eredményeként születik meg egyetlen kép, amelyben mind a fényes, mind az árnyékos területek jó részletességgel kelnek életre. A “Multi-frame” zajcsökkentés 6 képet illeszt össze és így alacsony zajtartalmú képek készíthetők, maximum a kitolt ISO 25600 érzékenység. Az új fényképezőgépekhez Memory Stick PRO Duo (beleértve a Memory Stick PRO-HG Duo kártyát is) és SD (SDHC és SDXC formátumok egyaránt) memóriakártyák használhatók. A Memory Stick PRO-HG Duo HX 30MB/s adatátviteli sebessége a legjobb teljesítményt nyújtja, ha a “continuous shooting” üzemmódot választunk, vagy a felvételeket másoljuk.

A DSLR-A580 digitális SLR fényképezőgép 2010. októberétől kapható, míg a DSLR-A560 típus 2011. évtől lesz elérhető.

A DSLR-A580 és DSLR-A560 főbb jellemzői: