Piacra dobta Android okostelefonját a Dell

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 25. 07:10

A Dell forgalomba hozta első, Android operációs rendszerű okostelefonját, az Aerót az Egyesült Államokban, az AT&T-vel közösen, illetve kártyafüggetlenül is.

A Dell Aero 624 MHz-es Marvell CPU-val, 3,5” kapacitív multi-touch érintőkijelzővel, mobil 3G-vel és WiFi-vel, Adobe Flashlite-os teljes HTML böngészővel, GPS-szel, valamint tartozék 2 GB-os microSD memóriakártyával érkezik az amerikai üzletekbe. A készülék 5 megapixeles kamerájához 8-szoros zoom, vaku, külön kezelőgombok, illetve széleskörű képszerkesztési lehetőségek társulnak. Az alkalmazások közül említést érdemel a QuickOffice, valamint a Facebook, a Twitter és a YouTube kezelését megkönnyítő, előre telepített programok.

A készülék szépséghibája, hogy egyelőre legalábbis, a régebbi Android 1,5 rendszer fut rajta. A Dell szerint ezt a hiányosságot nagyban kompenzálja a telefon egyedi kezelőfelülete: ennek egyik feltűnő eleme, hogy a megszokottan a képernyő alján található kezelőikonok ezúttal oldalt kerültek elhelyezésre. Az Aero egyik fő vonzereje az ára lehet, AT&T előfizetéssel ugyanis már 100 dollárért megvásárolható, de kártyafüggetlenül is csupán 300 dollárba kerül. Azaz jó vétel lehet azoknak, akiknek tetszenek az Androidban rejlő lehetőségek, ugyanakkor nem szeretnének csúcskészüléket vásárolni. Azt majd a jövő fogja eldönteni, hogy okos döntés volt-e a Dell-től egy ilyen készülékkel nyitni a mobilpiacon.

A Dellnek egyébként van már tapasztalata a mobileszközök piacán, a Windows-os Axim kézi számítógépek révén ugyanis a cég egy időben a harmadik legnagyobb PDA-gyártó volt a Palm és a HP mögött. A PDA-k az okostelefonok előretörésének köszönhetően elkezdtek kiszorulni a piacról, így a Dell is felhagyott a fejlesztésükkel, majd 2007 tavaszán a forgalmazással is.