Hibridreflexes Sony gépek

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 25. 15:40

A Sony egy teljesen új kategóriát mutatott be a hibridreflexes Alpha-A33 és A55gépekkel, a fix, féligáteresztő tükör a fény egy részét a tükörreflexesekből jól ismert, gyors autófókusz rendszerhez, másik részét pedig a fő szenzorhoz továbbítja.

A Sony első digitális fényképezőgépei, amelyben a félig áteresztő tükör technológia bemutatkozik, eddig ismeretlen felvételi lehetőségeket kínálnak. A hagyományos DSLR fényképezőgépek lehetőségeit kiegészítve a félig áteresztő tükör olyan megoldással jelentkezik, amely optikai úton választja ketté a képet és küldi azt a fő képérzékelőhöz illetve a különálló, fázis alapú autófókusz szenzorhoz. A nagyfelbontású élőkép és a gyors, pontos fázis alapú autófókusz mindig rendelkezésre áll – vagy a változtatható dőlésszögű 7,5cm (3”) LCD kijelzőn vagy a precíziós Tru-Finder elektronikus keresőn. Ez egyben azt jelenti, hogy a mozgó tárgyak is mindig fókuszban maradnak, attól függetlenül, hogy állóképek vagy Full HD videók készülnek.

A félig áteresztő tükör technológia a korábbi DSLR modellek határain lépett túl egyszerűbb mechanikai felépítéssel, kisebb vázzal. Nagyfelbontású felvétel akár 10 kép/mp sebességgel, precíz AF követéssel Az új félig áteresztő tükör technológia többek között lehetővé teszi, hogy az A55 akár 10kép/mp (A33: 7kép/mp) sebességgel készítsen sorozatképet Continuous Priority AE üzemmódban. Ez egyben a világ jelenleg leggyorsabb folyamatos AF képrögzítése a cserélhető objektíves, APS-C méretű képszenzoros gépek között. Az újonnan kifejlesztett 15-pontos fázis alapú autófókusz rendszer gyors, precíz AF követést biztosít, még mozgó tárgyak és sorozatfelvétel esetén is.

A világ első Quick AF Full HD filmrögzítése

Az A55 és az A33 gépekben debütál a Quick AF Full HD filmrögzítés is. A félig áteresztő tükör technológia segítségével AVCHD 1080i minőségű videók készthetők precíz, fázis alapú AF követés használata mellett még mozgó tárgyak esetén is. A valósidejű videó élőkép mostantól a keresőben is rendelkezésre áll, ellentétben a DSLR fényképezőgépekkel, ahol a felemelt tükör gátolta a kép keresőbe történő eljutását a felvétel ideje alatt.

Komponálás és ellenőrzés

A Sony Quick AF Live View rendszer hatékonyabb lett, a nagyfelbontású élőkép kiegészítve az egyedülálló fázis alapú AF redszerrel még a gyorsan mozgó tárgyak esetében is pontos képet ad. A szabadon (maximum 270 fokban) dönthető, világos, 7,5 cm-es (3,0") (16:9) Xtra Fine LCD kijelző nagy felbontást és kontrasztot biztosít. A precíziós elektronikus kereső 1,15 millió képpontos felbontásával tiszta, fényes képet ad a kompozíció teljes egészéről. Az expozíció, mélység és a színek azonnal élőképként ellenőrizhetők az LCD-n és a keresőben is. A  precíz komponálás érdekében rácsvonal is bekapcsolható a keresőben és az LCD kijelzőn is, egy új digitális vízszintező társaságában.

Az első GPS-es Sony Alpha

A vázban található stabilizációs rendszer 4 lépcsős rázkódásvédelemmel segíti a kézből történő fotózást. Az SLT-A55 a Sony első Alpha fényképezőgépe, amely integrált GPS rendszerrel is felszerelt, így a felvételek automatikusan megkapják az azonosító koordinátákat.

Az új A55 és A33 áttetsző prizmás fényképezőgépek 2010 októberétől kaphatók.

Sony Alpha-A33 és A55 főbb jellemzők: