Nem fut majd az új Firefox a régebbi Mac gépeken

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 26. 07:39

A Mozilla közölte, hogy a novemberben érkező Firefox 4 böngésző nem fut majd a korábbi, Power PC processzoros Apple Mac gépeken, ami sajnálatos, de szükséges döntés volt a részükről.

A döntés oka az, hogy az IBM és a Motorola által gyártott Power CPU-k legalább két fontos Firefox-funkciót nem támogatnak: az egyik a korábbiaknál gyorsabb, kulcsfontosságú új Javascript motor, a másik pedig az a megoldás, amely külön memóriarészben helyezi el az éppen nem működő plug-ineket, hogy ezáltal jobban megvédje a szoftvert az összeomlástól.

Az Apple 2005 óta a Power PC lapkák helyett Intel processzorral szereli számítógépeit, ám a régebbi Mac-felhasználók tábora azért még mindig viszonylag népes. Így aztán nem lehetett könnyű a Mozilla számára az elhatározás, egy olyan helyzetben, amely gyakori dilemma a számítógépes iparban. A Microsoft például többször egymás után meghosszabbította a Windows XP terméktámogatását, legutóbb pedig 2020-ig kiterjesztette azt az opciót, hogy a vásárlók a régebbi operációs rendszerre váltsanak. Igaz, az XP esetében egy jóval népesebb felhasználói táborról van szó, amit aligha lehetett figyelmen kívül hagyni. A Mozilla egyébként továbbra is kiad fontos biztonsági frissítéseket a régebbi Firefox-verziókhoz, emellett pedig lehetségesnek tartja egy alternatív böngésző kialakítását a Power Mac gépekhez, amely azonban nem a Firefox nevet fogja viselni.