Közvetlen telefonhívások a Gmailből

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 26. 08:21

A Google szerdától lehetővé tette amerikai felhasználóinak, hogy ingyenes telefonhívásokat bonyolítsanak a Gmail levelezőből mobil- vagy vezetékes telefonszámokra.

A Google egy ideje kínál már internet-alapú telefonos, illetve videótelefonos szolgáltatást Google Voice néven, ez azonban eddig csak számítógépek között voltak használható. Az új megoldással viszont hagyományos, rendes telefonszámokat is ingyen lehet hívni az Egyesült Államokban és Kanadában, míg más országokba 2 cent a percdíj. Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű: ha valaki már aktiválta a hangos csevegés funkciót Gmail levelezőjében, a hívás kezdeményezéséhez elegendő, ha a partnerek listáján szereplő adatok között a „telefon hívása” opciót választja, majd rákattint a hívni kívánt fél telefonszámára, vagy pedig beírja az illető nevét és telefonszámát a megfelelő helyre. Természetesen hívásokat is lehet fogadni az interneten kívülről, amelyek ebben az esetben a hívott fél Google Voice számára futnak be. Az Amerikán kívüli premier időpontja egyelőre nem ismert.

Az új szolgáltatás egyértelmű kihívás a Skype felé, amelynek jelenleg havonta 124 millió aktív felhasználója van bolygónkon, és jó ideje szintén biztosít net-alapú hívásokat külső hálózatok felé. A Skype-nak egyelőre még megmarad az az előnye, hogy ma már mobileszközökön is széles körben elterjedt, míg a Gmail VoIP telefonos szolgáltatása egyelőre nem terjed ki ezekre. Persze ami késik, nem múlik, hiszen Eric Schmidt Google-vezérigazgató az utóbbi hónapokban többször is beszélt a mobiltelefonos alkalmazások kiemelt fontosságáról.