Warez-szervert üzemeltet egy iráni hatósági szerv

Genda Csongor Zoltán, 2010. augusztus 26. 20:35

A TorrentFreak magazin friss számából kiderül, hogy az egyik, az iráni kormányzat égisze alatt működő intézmény fenntart egy olyan szervert, amelyről illegális szoftvereket lehet letölteni.

A lap beszámolója szerint a warez-szerveren megtalálhatók különböző Windows- és Office-verziók, ám az Adobe termékcsalád számos tagja is szerepel a listán crackekkel és aktiválókódokkal együtt. Az egészben azonban az a legfurcsább, hogy az iráni törvények értelmében ez az ajánlat törvényesnek minősül. Igaz ugyan, hogy az országban létezik szerzői jogvédelem, ez azonban csakis az állampolgárok alkotásait védi, a külföldi termékekre nem vonatkozik, így a máshonnan származó filmek, programok, zenék szabadon terjeszthetők.

Irán 2001-ben csatlakozott a nemzetközi copyright szövetséghez, a WIPO-hoz, ám máig nem írták alá és foganatosították az ezzel kapcsolatos nemzetközi egyezményt. Mostanáig bárki szabadon csatlakozhatott a kérdéses IROST-szerverre, a nemzetközi hírverés hatására azonban csakis a lokális IP-címekre korlátozták az üzemeltetők a hozzáférést.