1,2 millió GPS-készüléket hív vissza a Garmin

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 27. 06:35

A világ legnagyobb GPS-gyártójának számító Garmin bejelentette, hogy összesen mintegy 1,2 millió darab navigációs eszközt ingyenesen kicserél, mert túlmelegedő akkumulátoruk balesetet okozhat.

A cserére szoruló készülékekből 796 ezer darabot az Egyesült Államokban értékesítettek, a többi viszont világszerte került eladásra, és Magyarországra is került belőlük. A szóban forgó GPS-ek a Nüvi 200W, a 250W, a 260W, a 7xx és a 7xxT termékcsaládok tagjai, azonban szerencsére nem az összes ilyen készülékbe kerültek hibás akkuk. Azt, hogy ki kell-e cserélni az adott navigációs eszközt, a Garmin weboldalán, a sorozatszám alapján állapíthatják meg a tulajdonosok – a lap alja felé található mezőbe kell beírni a készülék számát, majd a „Check Serial Number” feliratra kell rákattintani.

A Garmin egyelőre nem nevezte meg a balesetveszélyes akkuk gyártóját, azt azonban közölte, hogy a cég részt vállal a visszahívás költségeiből. Az akkuk túlhevüléséből következő meghibásodások, illetve az ezekből adódó, akár személyi sérüléssel is járó balesetek viszonylag gyakoriak a hordozható készülékek világában. A visszahívási akciók sokszor igen komoly pénzébe kerülnek az adott elektronikai vállalatnak, ráadásul az ilyen ügyek az imázst is jócskán megtépázhatják.