Játékkonzolt fejleszt a Lenovo "eBox" néven

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 28. 11:03

A kínai China Daily napilap beszámolója szerint a Lenovo számítógépgyártó saját játékkonzol fejlesztésén dolgozik, amely a hazai piacon versenyezne a PS3-mal és társaival.

A lap szerint az IBM PC-részlegét néhány éve felvásároló kínai cég mintegy 40 szoftvermérnökből álló csapatot hozott létre, akik a „Beijing eedoo Technology” elnevezésű, erre a célra létrehozott cégnél dolgoznak majd az eBox-on. Egyelőre nem tudni, hogy ez csupán munkanév-e, mindenesetre nem nehéz felfedezni a hasonlóságot a Microsoft konzoljával. A Lenovo az utóbbi időben egyértelműen szeretné kibővíteni termékpalettáját a hagyományos PC-ken kívül: nemrég okostelefonokat dobott piacra Kínában, hamarosan pedig saját mini tablet-tel is előrukkol majd.

A játékkonzolok gyártói számára mindig is nehéz volt az amúgy fontos kínai piac, a szoftverhamisítás hatalmas mértéke miatt ugyanis csak igen kevés játékprogram fogy. Pedig a legtöbb esetben ezek hozzák a nyereséget, miközben az árverseny miatt a konzolok értékesítése gyakran deficites. Kérdés, hogy a Lenovo hogyan tud megbirkózni ezzel a problémával, az azonban biztos, hogy árban jócskán alákínál majd a versenytársaknak. Azzal pedig, hogy csak Kínában tervezi forgalmazni a készülékeket, elkerülheti a számára kedvezőtlen kimenetelű szabadalmi pereket is, amelyek esetleg abból adódhatnak, ha valamelyik, vagy egyszerre több konzol technológiáját lekoppintja.