Itt az első kész Firefox tesztverzió Androidra

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 28. 15:39

A Nokia N900-as, Maemo Linux rendszerű kézi számítógép-mobilján futó kísérleti verzió után végre megszületett a Mozilla Fennec névre hallgató mobil Firefox böngészőjének androidos változata, egyelőre csak a szoftverfejlesztők számára.

Az első hivatalos alfa tesztverzión már működik a Firefox Sync, amelyen keresztül elérhetők az otthoni vagy munkahelyi PC-s Firefox könyvjelzői és egyéb személyes menüi. Emellett kipróbálható rajta az Electrolysis („elektrolízis, azaz vízbontás”) nevű technológia is, amely különválasztja a böngésző felhasználói kezelőfelületét a webes tartalmakat kezelő motortól. Ennek az az előnye, hogy az egyes oldalak, vagy mondjuk a komolyabb CPU-igényű Javascript elemek betöltése közben is lehet navigálni az oldalakon, vagy éppen információt bevinni rájuk. A másik kiemelt funkció, a „Layers” („rétegek”), amellyel a komolyabb grafikus teljesítményt igénylő feladatok, például az oldalak görgetése, az animációk vagy a videók gyorsulnak föl jelentősen, egyelőre nem került be az Android-os Fennec alfába, hanem csak majd az első nyilvános béta tesztváltozatban fog szerepelni.

A Fennec fő előnye a jelenlegi mobilböngészőkkel szemben az, hogy gyakorlatilag a teljes számítógépes böngészési élményt képes átültetni az arra alkalmas mobiltelefonokra. Ennek záloga, hogy a Firefox 3.6 leglényegesebb elemei, így a Gecko 1.9.1 motor, valamint a TraceMonkey JavaScript motor képezik a kész Fennec alapját.