Az Intel megveszi az Infineon mobilcsiprészlegét?

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 29. 09:35

Sajtóértesülések szerint az Intel 2 milliárd dollárért megvásárolja az Infineon mobiltelefonos processzorokat gyártó üzletágát, aminek révén jelentősen bővítheti termékpalettáját.

Az érintett cégek egyelőre nem kommentálták a hírt, ám hamarosan valószínűleg többet fogunk tudni, mivel a megegyezést a hétvégére teszik a lapok. A Reuters szerint az is lehetséges, hogy az Intel csupán többségi részesedést vásárol majd az üzletben, amelyből így vegyes vállalatot hoznának létre. A világ vezető csipgyártójának mindenképpen jól jönne a vétel, mert már régóta szeretne termékeivel betörni az igencsak ígéretes mobilpiacra. Csakhogy mindeddig a készülékgyártók inkább az ARM architektúrájú CPU-kat részesítették előnyben az okostelefonoknál, mivel azok általában energiatakarékosabbak, mint az Intel x86-os csipjei. Ami az Infineon-t illeti, a cég igencsak örülne a pénznek, amit fő üzletágaiba, így az ipari processzorok, az autóelektronika, illetve a csipkártyák gyártásába fektethetne be.

Az Infineon mobilcsip részlege éveken át veszteséges volt, azonban 2008 óta ismét nyereséget termel és a 2008/2009-es pénzügyi évben 917 millió euró bevételt jelentett a vállalatnak. A társaság jelenleg az ötödik legnagyobb mobilprocesszor-beszállító, és az iPhone mellett a Nokia és az LG készülékeihez is gyárt lapkákat. Elemzők szerint a technológia megszerzésével legalább 3 év kutatómunkát spórolhat meg az Intel.