250 ezer alkalmazás az iPhone-hoz

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 29. 10:38

Elérte a negyedmilliót az Apple iPhone okostelefonjára letölthető alkalmazások száma, csak június óta 25 000-rel bővült az App Store katalógus.

Ezzel az iPhone még mindig magasan vezet a szintén folyamatosan növekvő Android előtt; a Google nyílt forráskódú mobilplatformjára jelenleg mintegy 100 000 szoftvert lehet letölteni az alkalmazásboltból. Érdekesség, hogy míg az iPhone-os programok 70 százaléka fizetős, addig az Android-nál inkább az ingyenes alkalmazások dominálnak, 64 százalékos aránnyal.

Ennek több oka is lehet: egyes vélemények szerint a fejlesztők még mindig csak kóstolgatják az Android-ot, mások szerint az Apple drága fejlesztői eszközei miatt nem nagyon érdemes ingyenes programot készíteni az iPhone-ra, és persze az is lehet, hogy a nyílt forráskódú szoftverek hívei egyúttal előszeretettel dolgoznak ki ingyenes alkalmazásokat. Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy az iPhone-on és az iPad-en nagyon népszerűek a játékprogramok – az App Store-ból letölthető szoftverek közel 15 százaléka játék – ezek pedig többnyire fizetősek. Ugyanez igaz lehet az elektronikus könyvekre is, amelyek a legnépszerűbb terméknek számítanak az Apple iPhone-os letöltő-oldalán, 17,5 százalékos aránnyal.