Kevesebb nyereségre számít az Intel

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 30. 08:44

Az Intel a héten lefelé módosította harmadik negyedéves profit-várakozásait, miután olyan jelzéseket kapott, hogy a számítógép-eladások a vártnál gyengébben alakulnak.

A világ legnagyobb processzor-gyártója korábban 11,2 és 12 milliárd dollár közötti bevételekkel számolt a 2010. július-szeptemberi periódusban, most azonban már csak 10,8 milliárd és 11,2 milliárd dollár közötti összeggel kalkulál. Indoklásként az Intel csupán annyit közölt, hogy „a számítógépek iránti kereslet alacsonyabb az előzetesen számítottnál, elsősorban a fejlettebb piacok fogyasztói szegmensében”. A múlt héten a Dell is megkongatta a vészharangot, míg a HP óvatoskodva úgy nyilatkozott, hogy tapasztal némi „puhulást” a fogyasztói laptop-piacon.

Néhány hete tajvani alaplapgyártók adtak hírt róla először, hogy csökkentek a számítógépgyártóktól érkező megrendeléseik. Az Intel bejelentése azonban már tényleg nagy horderejű, mert a céget a teljes technológiai iparág komolyan szokta venni. A visszaesés ráadásul egy olyan időszakban következik be, amikor hagyományosan nagyobb a kereslet az elektronikai cikkek iránt. Elemzők szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a nyáron lelassult az amerikai gazdaság válság utáni talpra állásának az üteme. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a stagnálás magával ránthatja a teljes világgazdaságot.