Két új Canon telekonverter beépített processzorral

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 31. 09:05

A Canon L-sorozatú objektívjei után két szintén profi minőségű, félezer dolláros telekonvertert is bejelentett, EF 1.4x III és EF 2x III néven. A meglevő teleobjektívünk erejét jelentősen megnövelő extenderek saját mikroprocesszorral és szóródáscsökkentő lencsetaggal rendelkeznek a gyorsabb működés és a színhibák kiküszöbölése érdekében.

Az Extender EF 1.4x III és Extender EF 2x III a fotóriporterek, természet-, és sportfotográfusok számára készült, mivel a fókusztávolság 1,4-es, illetve 2-es tényezővel növelhető meg úgy, hogy a képminőség tökéletes marad. Az extenderek a lehető legjobb képminőség érdekében minden helyzetben védettek a környezeti hatásokkal szemben. A tervezők tökéletesítették az optikai jellemzőiket, illetve az objektív és a váz közötti adatkommunikációt.
Az új modelleknek köszönhetően a fényképészek állandó képminőséggel, nagyon távoli témákról is készíthetnek felvételeket akkor is, ha nem hordanak magukkal nehéz objektíveket. A megfelelő optikai jellemzők biztosítása érdekében az Extender EF 1.4x III esetében hét, míg az Extender EF 2x III-nál kilenc lencsét három csoportban helyeztek el. Az optikai elemeket a Canon „Super Spectra” bevonata védi, amely hatásosan csökkenti a szellemképet és a fényszórást, így utómunkát nem igénylő, jóminőségű felvételek készíthetők. A front, és leghátsó lencséket új fluor bevonat fedi, így a vízcseppek nyoma és az ujjlenyomatok sokkal könnyebben eltávolíthatók, mint a hagyományos bevonatok esetében.


Az új modellekbe beépített processzor elősegíti az objektív és a váz közötti jobb adatcserét, a szükséges fókuszálási, fénymérési és ID adat átadásáról gondoskodik. Az L-sorozatú objektívekkel együtt az Extender EF 1.4x III és Extender EF 2x III modelleknek elődjeikhez képest javult az AF pontossága. Az Extender EF 1.4x III és az Extender EF 2x III megjelenése eltér az előző generációtól, külsejük harmonizál az L-sorozattal. A csatlakoztató mechanizmus gondos elhelyezésének köszönhetően az extender felhelyezése könnyebb és gyorsabb. Így lecsökken az idő, amíg a fényképezőgép és az optika ki van téve a környezeti hatásoknak. Az extenderek a Canon professzionális termékeire jellemzően por és víz ellen védettek, szélsőséges felvételi környezetben is használhatók. A szállítás megkönnyítése érdekében a Extender EF 1.4x III (225 g) és az Extender EF 2x III (325 g) tartozéka az LP811 puha tok és az EII extender sapka.