Búcsúzunk az ATI névtől

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 31. 16:25

Az elmúlt évtizedek meghatározó márkája tűnik el az AMD döntésével, miszerint megszüntetik az ATI márkanevet, ezzel egy 1985-ben induló történet ér véget.

Talán még sokan emlékeznek, amikor hatalmas érdeklődés közepette az örök második AMD mint központi mag gyártó, felvásárolta a grafikus magok piacán egyik legnagyobb névnek számító ATI-t. Az alaplapi chipkészletekkel is foglalkozó, 1985-ben alapított  Array Technologies Incorporated (ATI) vállalatot az AMD akkor 4,2 milliárd dollár készpénzért és 57 millió saját részvényért vette meg, összesen nagyjából 5,4 milliárd dollárért. Az üzlet ma sem tűnik rossz döntésnek, hiszen az AMD ezzel egy csapásra rengeteg új technológiához és piacrészesedéshez jutott hozzá. A közben kidőlő konkurencia miatt szinte csak ATI-Nvidia párharccá váló grafikus piac mellett ráadásul a processzorokra is nagy hatással lehetnek ezek a technológiák, mivel időközben az eredetileg a CPU-k kisegítésére szánt grafikus magok sokszor összetettebbé váltak, mint maguk a központi processzorok.

Az az igazság, hogy mindig is kicsit jobban csengett az ATI név, mint az AMD, így nem szüntethették meg azonnal a márkát, ám mára ennek is eljött az ideje. A tulajdonos saját néven szeretné látni termékeit, apró engedmény, hogy a szintén közös IT-múltunk részét képző Radeon név egyelőre marad. A saját nevére büszke AMD marketingesei azért nem akarnak fejjel menni a falnak, így a saját cégükre jellemző zöld-fekete színvilág helyett a grafikus termékek az ATI piros-fekete logo színeit kapják meg, hogy legalább a tudatalattinknak ismerősek legyenek a termékek.