Kiberbűnőző-csoportot számoltak fel Oroszországban

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 1. 09:45

Magánemberek számítógépeit vírussal megfertőző, majd a helyrehozás fejében pénzt kizsaroló bűnözői csoportot leplezett le a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó belügyi igazgatóság nemrég létrehozott internetbűnözés elleni csoportja.

A módszer a következő volt: a csoport programozói vírust írtak, amely szinte teljesen megbénította a számítógépeket. A képernyőn szinte az egész felületet betöltő panel jelent meg, amelyen egy pornográf kép mellett felirat közölte, hogy a gép működőképességének helyreállításához jelszó szükséges, amelyet az érintett úgy kaphat meg, ha mobilján SMS-t küld egy emelt tarifájú négyjegyű telefonszámra, majd a kapott jelszót is el kellett küldeni.

 A felirat figyelmeztetést is tartalmazott, miszerint ha valaki más eszközzel próbál fellépni a vírus ellen, a gépéről törlődik minden adat.

 Azt nem közölték, mennyibe kerül az SMS, de az összeg 300 és 1000 rubel között volt. Oroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban és a Baltikumban több tízezer gép esett ilyen támadás áldozatául, a hackerek pedig több mint félmilliárd rubelt zsebeltek be.

 Az internetbűnözés ellen küzdő csoportnak ez volt az első nagy fogása. Tavaly tavasz óta nyomoztak az ügyben, és a napokban csaptak le: 20 helyen tartottak egyidejűleg házkutatásokat, 10 embert vettek őrizetbe: a szervezők mellett programozókat, olyanokat, akik a beérkezett összegek készpénzre váltásával foglalkoztak és másokat. Mindannyiuk ellen a büntető törvénykönyv káros számítógépes programok írására és terjesztésére vonatkozó paragrafusa alapján emelnek vádat.