Milliárdos károk számítógépes bűncselekmények miatt

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 2. 08:51

Meghaladja az évi 10 milliárd eurót is a német cégeknek a számítógépes bűncselekmények által okozott kár. A KPMG szerdán ismertetett felmérése szerint országszerte minden negyedik vállalat lesz áldozata valamilyen számítógépes bűncselekménynek.

Az internetes behatolók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, ugyanakkor a felmérés azt is megállapította, hogy majdnem minden második esetben az adott cég munkatársa, vagy volt munkatársa a tettes. Növeli a veszélyt, hogy nagyon sok vállalat végeztet informatikai munkát külső céggel.

 A vizsgálatba bevont 500 vállalat válaszaiból kiderült, hogy a válság ellenére igyekszenek többet költeni az informatikai rendszerek biztonságára: az elmúlt két évben ötven százalékkal növelték ilyen jellegű kiadásaikat.

 Legutóbb Németországban a Magyarországon is érdekelt Schlecker drogériahálózatnál történt egy durva számítógépes behatolás: a vezető német drogérialáncnál a múlt héten több mint 7 millió e-mailcím és 150 ezer németországi online-ügyfél neve, postacíme és egyéb adatai kerültek ki az internetre a cég adatbázisából. Számlaadatok vagy jelszavak nem jutottak ki az adatbázisból, a probléma egy külső szolgáltatónál történt.