Új nyílt formátum bemutatkozásával zárult a Budapesti OpenOffice konferencia

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 3. 14:15

Az idén hazánkban megrendezésre kerülő OpenOffice.org konferencia egyik újdonsága a Budapesten bemutatkozó ODF 1.2 nyílt dokumentumformátum volt.

A mai napon véget ért az augusztus 31-én megnyitott OpenOffice.org konferencia, ahol nem csak elméleti, de nagyon is kézzelfogható, gyakorlati eredmények is születtek. Ezek közül a legfontosabb az új, 1.2-es verziószámú nyílt dokumentumformátum megszületése volt. A magyarországi konferencia ebből a szempontból azért számít mérföldkőnek, mert a nemzetközi ISO minősítés megszerzéséhez előírás a nyilvános bemutató.

Ez történt meg Budapesten, ahol több vállalat közreműködésével bebizonyították, hogy a formátum képes kezelni a digitális aláírásokat, RDF adatokat, szöveghez csatolt megjegyzéseket, stb. A sikeres bemutató alapfeltétel az elfogadtatáshoz, így nem véletlen, hogy az eseményen jelen volt Don Harbison, az OASIS ODF-engedélyztetéssel foglalkozó bizottságának társelnöke is. Mivel minden rendben ment, a tervek szerint a szükséges dokumentumok bemutatása után 2011-ben kaphatja meg az ISO-minősítést az új szabvány.