GearRaid merevlemezköteg nagyobb mennyiségű adat biztonságos mentéséhez

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 5. 15:06

Hasznos megoldás az évek során összegyűlt, egyre nagyobb felbontású digitális képek és a HD képes digitális kamerákból származó házimozik, a céges munkáink, a weboldalunk és a hozzá tartozó SQL adatbázis mentése, valamint sok-sok fontos adat mentésére.

Az adatmentés problémája egyidős a számítógéppel. Az elmúlt évtizedek alatt sem sikerült azonban elfogadtatni a felhasználókkal, hogy az adataik nincsenek biztonságban a laptop merevlemezén vagy egy pendrive-on (kinek is fér rá az élete egy pendrive-ra?). A merevlemez pedig ugyan garanciális, de az adatok visszaállítása már nem. A legfőbb érv, hogy egy biztonságosnak mondható, legolcsóbb eljárás (például egy RAID-ben muzsikáló két winchester a PC-ben) is drága. Mindenkinek fel kell azonban mérnie, mi kerül kevesebbe, az adatok végleges elvesztése, vagy a megfelelő hardver beszerzése. Vannak azonban olcsó megoldások is, mint például a webes adattárolás (SkyDrive, Flickr, stb.), azonban aki paranoiás, annak nem elfogadható ez sem.
 
A Raidsonic megoldása egy átlag felhasználó szemében nem olcsó, viszont megfelelő biztonságot nyújt akkor, ha nagyon sok adatot szeretnénk biztonságban tudni. A GearRaid 5630-4S-WBS2-es külső RAID tároló egészen 6TB-ig képes adatot megőrizni a belé épített 4 db 3,5 colos, max. 2 TB-os SATA merevlemezeken. A lemezek RAID 5 típusú kötetekbe szervezhetőek, akár menet közben is cserélhetőek. A lemezek állapotáról (meghibásodás, túlmelegedés) hibaüzenetet kapunk, reméljük nem sűrűn. A lemezek kellemes közérzetét egy db 8 cm-es ventilátor tartja fenn. A RAID külső tárolót többféle, összesen három fajta kapcsolaton keresztül tudjuk elérni. Az alap az USB 2.0, amely ilyen nagy adatmennyiséghez kevésnek bizonyulhat. Kiváltására a Firewire 800 és az eSATA konnektor nyújt alternatívákat. Ha az egyik merevlemez megadja magát, a rendszer akkor is működő képes marad és tovább folytatja az adatok fogadását és letárolását. Egyszóval egy ilyen megoldás az egyszerveres kisebb irodákba és "nagyobb igényű" otthonokba mindenképpen ajánlott.