Újból népszerűek az asztali számítógépek

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 6. 08:31

Több éves hányattatás után visszatérőben vannak az asztali személyi számítógépek. A berlini IFA elektronikai vásár egyik legizgalmasabb fejleménye "az asztali számítógép visszatérése" - mondta Stefan Engel, az Acer Deutschland igazgatója. Az egykori szürke dobozok teljesen új megjelenésben rohamléptekkel foglalják vissza a lakószobákban elveszített helyüket.

 A személyi számítógépek piacát már hosszabb ideje szinte kizárólag a mobil, hordozható számítógépek iránti kereslet hajtotta. Az asztali számítógépek forgalma viszont meredeken csökkent. "A piac mostanra stabilizálódott, sőt, az asztali gépeknél már forgalom-növekedés tapasztalható" - mondta Stefan Engel. A legkeresettebb a többfunkciós, all-in-one készülékek, amelyek egyúttal kisebbek is és tetszetősebbek is lettek elődjeiknél.

 Az IFA fő témája a 3D képmegjelenítési technológia a számítástechnikai ágazatot sem hagyta hidegen. A térhatású megjelenítés térnyerésére azonban először leginkább a számítógépes játékoknál lehet számítani, bár a technológia minden felhasználási területen előnyös lehet. A technológia egyetlen igazi gátját az alkalmazásához szükséges speciális szemüvegek használata jelenti.

 A képernyőket rohamos ütemben hódítja meg a LED technológia. "Arra számítunk, hogy 2011 első felére a különálló monitorok esetében már 50 százalék körül lesz a LED részaránya" – mondta Stefan Engel. A LED képernyők számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos LCD, illetve CCFL monitorokkal szemben: vékonyabbak, nagyobb teljesítményűek, alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Előállításuk azonban többe kerül, "de az árak mozgásba indultak a vásárlók legnagyobb örömére" - mondta Stefan Engel. A LED technológiás monitorok iránt nagy kereslet tapasztalható mind a mobil, mind az asztali számítógépeknél.