Száműzik az amerikai bázisokról a Medal of Honor-t

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 7. 09:41

Az amerikai hadsereg nem forgalmazza katonai bázisain a Medal Of Honor nevű háborús lövöldözős játékprogramot, nyilvánvalóan azét, mert a játékban lehetőség van tálib fegyveresként amerikai és más szövetséges katonákat gyilkolni.

Az intézkedés annyit jelent, hogy a bázisokon lévő üzletekben nem lesz kapható a játék, a hadsereg szóvivői ugyanakkor siettek kijelenteni, hogy a szoftver birtoklása és használata nem tilos a katonáknak. A „tiltás” kiterjed a hadiflotta, a légierő és a parti őrség bázisaira is. Nemrég a brit védelmi miniszter, Liam Fox a Medal Of Honor forgalmazásának teljes szigetországi betiltása mellett kardoskodott, egyelőre sikertelenül.

Az amerikaiak intézkedése némileg visszatetsző, ha belegondolunk, hogy más játékokban a Wehrmacht tagjaiként simán öldöshetik virtuálisan saját déd- és nagyszüleiket, de úgy látszik, ezt kevésbé tekintik demoralizálónak az afganisztáni misszióra nézve. A Medal Of Honor-t jegyző Electronic Arts részéről Frank Gibeau, a cég elnöke azt kifogásolta, hogy a hadseregnek miért nincs akkor semmi baja azokkal az Afganisztánban játszódó filmekkel és könyvekkel, amelyek nem tüntetik föl túl kedvező színben az amerikaiak ottani szereplését.