Ősszel indul a Google TV

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 7. 19:05

Eric Schmidt vezérigazgató bejelentette, hogy Amerikában még az ősszel, a világ többi részén pedig jövőre beindítja a cég internet-televíziós szolgáltatását, amelynek segítségével a jövőben tetszés szerint használhatjuk tv-készülékeinket internetezésre és a hagyományos műsorok nézésére.

A Google májusi I/O fejlesztői konferenciáján mutatta be először a terméket, amelynek lényege, hogy a felhasználó egységes platformról érheti el az őt érdeklő tartalmakat és információkat, függetlenül attól, hogy azok amúgy a televíziós műsorokban vagy az interneten találhatók. Ha például a keresőbe beírjuk egy televíziós műsor címét, a Google TV egyaránt megadja az adott műsor hozzáférhetőségét a tv-csatornákon, a korábbi műsorok YouTube-címeit, illetve a hozzá tartozó internetes letöltési linkeket is. A lehetőségek végtelenek, hiszen a kereséskor egyúttal háttér-információkat is találhatunk az adott tartalmakról a világhálón. A tervek szerint a megoldás segítségével a jövőben képnézőként, játékkonzolként és zenelejátszóként is használhatjuk majd tévénket.

A fejlesztésben a vállalat a Sony-val és a Logitech-el működött együtt: előbbi a kompatibilis tv-készülékeket, míg utóbbi a Google szoftverét futtató beltéri egységeket fogja gyártani és szállítani. Schmidt azt is elmondta, hogy a szolgáltatás ingyenes lesz, azaz a reklámokból fogják fenntartani. A cég már tárgyalt a tartalomszolgáltatókkal, azt viszont a vezérigazgató nem tartja valószínűnek, hogy a Google saját műsorokat készítsen a Google tv-hez.