A HP beperelte volt vezérét, aki az Oracle társelnöke lesz

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 8. 08:17

A Hewlett-Packard beperelte korábbi elnök-vezérigazgatóját, Mark Hurdöt, akit nem sokkal állítólagos szexbotrányát követő távozása után társelnökeként foglalkoztatna az Oracle, ám a HP félti üzleti titkait, ezért nem engedné riválisánál dolgozni.

A volt HP-vezért távozásakor aláírt szerződése 2 évig az üzleti titkokról való hallgatásra kötelezi. A vezető PC-gyártó bírósági beadványában most arra hivatkozik, hogy Hurd nyilvánvalóan nem tudná napi feladatait megfelelően ellátni az Oracle-nél anélkül, hogy felhasználná vagy másokkal megosztaná a korábbi cégénél szerzett üzleti titkokat és egyéb bizalmas információkat. Ebből következően a szerverek területén a Sun megvétele óta riválisnak számító vállalat kihasználhatná a HP gyengeségeit, és ezáltal megerősíthetné pozícióit vele szemben. Ezért volt cége a foglalkoztatás törvényes magakadályozását kéri a bíróságtól. Hurd és az Oracle egyelőre nem kommentálták a hírt.

Mark Hurd augusztus elején mondott le a HP elnök-vezérigazgatói posztjáról, miután egy női alvállalkozó szexuális zaklatással vádolta meg. A HP belső nyomozása során nem bizonyosodott be a vád, az azonban kiderült, hogy Hurd hamis költségelszámolásokat nyújtott be a vállalatnak a szóban forgó női alvállalkozóval fenntartott "szoros személyes kapcsolatának" eltitkolása érdekében. Az 53 éves, nős ex-vezér állítólag több mint két éven keresztül, összesen mintegy 20 ezer dollárt számolt el az egyedül, vagy testőrével elfogyasztott ebédekről, de valójában a hölggyel elköltött ebédekre, közös utazásokra, illetve szállásra fordította az összegeket.