Tolmácsprogram Androidra

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 8. 18:43

A Google mérnökei egy olyan alkalmazáson dolgoznak, amelynek a segítségével lehetővé válhat, hogy a vonal két végén más-más nyelven beszélő telefonálók valós időben megértsék egymást.

A megoldás az Android rendszerű okostelefonokon lesz elérhető, ha a fejlesztés olyan fázisába lép, hogy a szoftvert használhatónak ítélik. Egyelőre még csak kísérleti verziók léteznek, amelyekből egyet be is mutatott a Google a berlini IFA kiállításon. A valós idejű, azaz szinkrontolmácsolást végző program angol és német között fordított, és a jelenlévők szerint viszonylag jól teljesített. Az ilyen jellegű alkalmazásokat kiemelten fontosakként kezeli a Google, elég, ha a weboldalán elérhető Fordítóra gondolunk. Persze a bárki által tesztelhető program meglehetősen jól illusztrálja a fordítószoftverek jelenlegi korlátait: szavakat, és sok esetben többszavas kifejezéseket is viszonylag jól lefordít, ugyanakkor hosszabb szövegeknél, vagy teljes weboldalak esetében az eredmény meglehetősen siralmas.

A hangvezérelt technológia szintén a Google kedvencei közé tartozik; az Android-rendszerű  okostelefonokon kezdettől fogva létezik egy folyamatos fejlesztés alatt álló hangos kereső alkalmazás. Így aztán tulajdonképpen kézenfekvő, hogy most ezt és a fordítót kombinálva ismét valami izgalmassal rukkoljon elő a cég, a kérdés csak az, hogy mikor lesz valóban használatra kész a tolmácsprogram.