Veszélyes féreg terjed spamlevelekben

Genda Csongor Zoltán, 2010. szeptember 11. 18:02

Több ismert biztonságspecialista is felhívta a figyelmet egy gyorsan terjedő kéretlen üzenetre, amelynek küldői egy veszélyes vírust próbálnak feljuttatni az internetezők számítógépére.

Többek között a Trend Micros is felfigyelt a Here you have tárgy mezőről ismertté vált spamre, amely vagy egy erotikus videót vagy egy érdekes dokumentumot kínál letöltésre a beépített hivatkozáson keresztül. A link habár úgy néz ki, mintha valóban egy mozgóképanyagot vagy adott esetben PDF fájlt tartalmazó helyre mutatna, valójában azonban a VBMania/MEYLME.B jelzésű féreg töltődik le a PC-re, amely megnyit a megfertőzött rendszeren egy hátsó kaput, és tovább küldi magát az összes, a gépen található e-mail címre.

A Trend Micro szerint az utóbbi hónapokban egyre inkább a böngészőrésekre koncentráltak a hackerek, és kezdték elhanyagolni a spamvírus-technikát, most azonban rendkívül gyorsan terjedni kezdett a világhálón az új üzenet, ezért az komoly veszélyt jelent a szörfölőkre nézve. A szakemberek azt tanácsolják az internetezőknek, hogy aktualizálják antivírus-alkalmazásaikat, mivel a neves fejlesztő cégek már beépítették adatbázisukba az új vírus ismertetőjeleit.