Élő közvetítések a YouTube-on

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 14. 08:51

A legnépszerűbb videómegosztó oldal már megkezdte a streaming szolgáltatás előkészítését, most kétnapos tesztüzem keretén belül próbálgatják az új rendszert.

A valós idejű közvetítések már jó ideje részét képezik az internetes forgalomnak, ám a megfelelő minőséget és sávszélességet meg kell fizetni. Éppen ezért inkább egy-egy esemény, koncert közvetítésére vállalkoznak a piaci szereplők, és nem jellemző a mindenki által, bármikor elérhető rendszer. Hasonló megoldás bevezetésén már régebb óta gondolkodott a Google, ám a technikai megvalósítás csupán a történet egyik oldala. Ezt próbálják most tisztázni egy kétnapos tesztperiódus során, és a tapasztalatok alapján döntik el, mikorra vállalják az üzemszerű bevezetést.

Sajnos azonban úgy néz ki, hogy a rendszer fenntarthatatlan lenne, ha mindenki szabadon indítana saját videó-folyamot, így elsősorban vállalatok, intézmények részére kínbálnák a szolgáltatást. Az élő közvetítések világa azért nem példa nélküli a Google történetében, a vállalat már közvetített az amerikai elnök egyik beszédét, valamint a U2 koncertjét is. A terveket tehát a későbbiekben, a tapasztalatok alapján konkretizálják, a tesztelésben bárki részt vehet, ám csak az előre beállított élő műsorfolyamok közül választhat.