Sony TomTom navigációs AV rendszerek

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 19. 08:48

A karcsú Xplod fejegységek minőségi audió és videó szórakoztatást és csúcsminőségű navigációt kínálnak.

A vadonatúj autós, multimédiás AV navigációs rendszer első tagjai az XNV-L77BT és 770BT típusú készülékek. Mindegyik rendszer a Sony AV fejegységéből és a TomTom navigációs moduljából illetve navigációs szolgáltatásából tevődik össze. Az XNV-L77BT (7” széles képernyős) és az XNV-L66BT (6,1” széles képernyős) a TomTom élő szolgáltatásait teljes mértékben kihasználják a HD Traffic, a Local Search with Google és a Safety Alerts szolgáltatások által. A HD Traffic a leghatékonyabb és legfrissebb forgalmi információkat nyújtja, amely a fejegységen jelenik meg. Az esetleges balesetek és az ezáltal várható késések 3 percen belül már láthatók, amihez alternatív útvonal is látható, elkerülendő a kialakuló torlódásokat. A sofőrhöz kellő időben eljutó információ biztonságos, gyorsabb autózást tesz lehetővé. A Safety Alerts intelligens módon jelzi a fix és mobil közlekedésbiztonsági kamerákat (traffipax). További szolgáltatás a Local Search with Google a Google Map segítségével, amely a világ legnagyobb térképadatbázisával rendelkezik.

Az AV navigációs modellek a TomTom legfejlettebb és legfrissebb térképeit tartalmazza. A térképes lefedettség Európa 45 országára terjed ki. A TomTom útvonaltervezése sokkal kifinomultabb, mint az egyszerű sebességhatárok alapján történő számítás. Az egyedi IQ Routes technológia – amely valós statisztikai adatokkal is dolgozik – a leggyorsabb útvonalat képes ajánlani, figyelembe véve a napszakot és napot is, amikor éppen úton van. A számítás során figyelembe veszi a csúcsforgalmi időszakokat, a hétvégéket, sőt, még a rosszul beállított forgalmi lámpákat is. A fedélzeti térképtár naprakész információkkal való frissítése elengedhetetlen. A TomTom MapShare navigációs közössége által a legpontosabb információkhoz juthatunk, hiszen ezen a felületen osztják meg a sofőrök az általuk korrigált, pontosított térképeket – ehhez egy számítógépre és a TomTom HOME szoftverre van pusztán szükség.

Az új autós AV navigációs Xplod sorozat ugyanarra a platformra került, mint a nemrég EISA díjat (pontosan: „EISA Award European In-Car A/V Head Unit 2010-20111”) nyert XAV-70BT autós multimédiás központ. Az új készülékek mindegyike a már díjazott AV innovációk legjavát kapta. A 2 DIN-es WVGA kijelzők magas, 800x480 pixeles felbontással rendelkeznek – ez ebben a szegmensben elterjedt QVGA AV centerek képességének ötszöröse. A Centre Speaker Organiser segítségével a hallgató gazdag, telt hangzásban részesül, mivel 5.1 csatornás térhatású hangzás miatt egy addicionális, virtuális hangsugárzó hallható középről, a fejegység irányából. Az AV center továbbá alkalmazza az „Intelligent Time Alignment” technológiát, amely figyelembe veszi a vezető elhelyezkedését, így a különböző csatornákon megjelenő jeleket úgy időzíti, hogy azok optimális összhangzást nyújtsák a sofőr számára. A kiváló csatlakoztatási lehetőségekkel a digitális zenei lejátszók, mint pl. a Walkman, az iPod, az iPhone vagy USB pendrive készülékeken tárolt állományok is megjeleníthetők. Sőt, az integrált Bluetooth által a mobiltelefonokon tárolt zenei gyűjtemény is meghallgatható, miközben a kihangosított telefonálás lehetősége is rendelkezésre áll.

Az Xplod in-car AV navigációs rendszerek 2010 novemberétől kaphatók.