Karcsú TV kártyák, ha helyszűkében lennénk

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 19. 09:10

Számos esetben, például médiacenterként üzemelő mini PC építéséhez szükséges, hogy a kártyák is kicsik, azaz Low Profile (LP) típusúak legyenek, ilyenkor érdemes szétnézni az ASUS alacsony profilú TV kártyái háza táján.

A TV kártyák nagyon népszerűek mostanság, leginkább a mindenhova illő USB stick verziók a menők. Azonban egy fix telepítésű PC esetében kimondottan kényelmetlen lehet a TV kábelt egy izgő-mozgó USB kulcsba dugni. Nagy az esélye, hogy le fog törni. Másfelől egy teljes USB HUB-ot leterhelni a nagy forgalmú TV adással sem előnyös, hiszen erre ott van a szabad PCI csatlakozó.
 
Két kivitelt emelkedik ki a vékony kártyák kínálatából: az egyik csak az analóg (Asus My Cinema-PE6200) , a másik a digitális földfelszíni (DVB-T) és az analóg TV adások vételére is alkalmas (ASUS My Cinema PE6300). Azok számára, akik még nem jártasak a TV kártyák világában érdemes elmondani, hogy a hagyományos TV adások (kábel TV vagy antenna) vételére elegendő egy analóg kártya is. A TV kártya a TV állomások mellett az FM rádiók hallgatására is használható, valamint a jó öreg DVD lejátszó és videómagnó is hozzákapcsolható. Az adások a beépített hardveres MPEG2 dekóder segítségével a számítógép merevlemezére rögzíthetők. A hardveres dekóder a CPU-t tehermentesíti a kódolás megerőltető munkájától.

A DVB-T képes Hybrid kártya annyival tud többet, hogy a Magyarországon szabadon fogható digitális adásokat is vehetjük vele, akár jobb képminőségben, mint az a kábelszolgáltatónk kínálja. A mindigtv.hu eligazítást ad, hol és milyen feltételekkel, mely csatornák jönnek be. A HTPC-k építéséhez vagy a széles körben használt, márkázott (NEC, Compaq/HP, Siemens, stb.) fekvő házas PC-khez ezek a kártyák valók, ezért érdemes a méreten is elgondolkodni, mielőtt befektetésre számmák el magunkat.